Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

Dedno pravo

Dedno pravo
Vprašano pred 10 meseci
Pozdrav,
zanima me, kakšno pogodbo moram skleniti z očetom, da bom upravičena do dedovanja preostanka (vsaj do polovice) stanovanjske hiše. Mansardni del sta mi z mamo podarila že pred leti, ko sem z ločitvijo vseh instalacij in svojim vhodom spremenila enostanovanjsko hišo v dvostanovanjsko.
Mama je pred dvema letoma umrla in brat se je dedovanju po njej odrekel v očetovo korist. Jaz ne. 
Bratu sta kupila polovico stanovanja v Mariboru (drugo polovico sta  plačala starša bratove žene). Meni seveda nista financirala stanovanja, saj stanujem doma. 
Sedaj skrbim za očeta (83 let), na srečo je še zelo samostojen. Vendar gotovo ne bo vedno tako. Brat prihaja na 14 dni za par ur, na kavico. Ali pa še to ne, ker pač ima zahtevno službo (njegov izgovor) in hčerkico, ki trenira smučanje in ima veliko treningov in obveznosti, tako da jo deda resnično malo vidi... 
Dejstvo je, da je sin najboljši očetov prijatelj, obratno seveda ne drži. 
Zaradi let je oče še bolj sentimentalen glede sina, ki pa ga (oz. ju je, ko je mama še živela) izkoriščal kolikor se je pač dalo. Tudi se ne bi odpovedal maminemu delu, ampak, ker še parcele  niso razdeljene (v ZK sva  z očetom vpisana po deležih), brat pričakuje, da bo prišel na (zanj) urejeno stanje stvari.
On bi samo imel, brez stroškov. Seveda ga ne zanima nobeno vzdrževanje hiše, pa tudi davek na premoženje ne. Čaka, da bo podedoval, potem pa bo pritličje oddajal, oziroma prodal. 
Imam dva otroka, sin stanuje doma, torej v hiši in bo tu najverjetneje ostal.
Kaj je torej moja najboljša poteza za prihodnost?
Lp,
Brina
p.s.
Da bodo odnosi še malo bolj jasni: oče ne prizna, da sta z mamo plačala pol bratovega stanovanja, čeprav je meni mama to povedala in tudi pokazala izpiske TRR, kjer je bil viden obrok kredita. Kupoprodajna pogodba za stanovanje  pa je sestavljena tako, da sta kupca  in plačnika brat in njegova žena, starši pa so plačevali kredit.  Nobenih dokazil torej ni. Seveda verjamem mami, saj takrat brat in njegova , takrat še punca, nista bila kreditno sposobna.
Vprašano 05 maj 2022, 13:37
Brina
Brina

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 1

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

0
Spoštovani,
 
 z prenos lastniškega deleža obstaja več možnosti, npr.:
 
1.    Vaš oče lahko oblikuje oporoko (tretje poglavje Zakona o dedovanju: http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO317 ) in v njej ustrezno razdeli svojo premoženje za primer smrti. V tem primeru se bo premoženje razdelilo in prišlo na dediče šele ob smrti zapustnika. Več o oporoki si lahko preberete tudi tukaj: https://www.iurall.com/kategorija/dedno-pravo/ 

2.    Vaš oče lahko že za čas življenja na vas z darilno pogodbo (533.člen Obligacijskega zakonika: http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO1263 ) prenese ustrezen delež premoženja. 
3.    Premoženja se lahko prenese z darilno pogodbo za primer smrti (545. člen Obligacijske zakonik). Ta se od običajne darilne pogodbe razlikuje v tem, da se premoženje prenese po smrti zapustnika. Pogodba mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisa
 
4.     Premoženje lahko oče prenese tudi z izročilno pogodbo (546. člen Obligacijskega zakonika). Slednja mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisnika. Pogoj za veljavnost pogodbe je, da se z njo strinjajo vsi potomci, če ne se šteje takšno premoženje za darilo. 
 
Potrebno je poudariti, da se tako premoženje pridobljeno z kakršnokoli obliko darilne pogodbo, kot tisto na podlagi oporoke upošteva pri izračunu vrednosti zapuščine in lahko v primeru prikrajšanja nujnega deleža nasprotna stran uveljavlja zahtevek za vračilo. Drugače pa je v primeru izročilne pogodbe, saj se izročeno premoženje ne upošteva pri izračunu vrednost zapuščine. Razlog za to je soglasje potomcev glede izročilne pogodbe.
 
V kolikor bi bilo na neki točki potrebno preživljanje vašega očeta, obstajajo še dve možnosti za prenos premoženja.
 
 1. Z očetom lahko sklenete pogodbo o dosmrtnem preživljanju (557. člen Obligacijskega zakonika), kjer se vaš oče zaveže, da vam v zameno za dosmrtno preživljanje z vaše strani, po smrti zapušča določeno premoženje.
 
 2. Ali pa sklenete pogodbo o preužitku (564. člen Obligacijskega zakonika), ki se v glavnem od pogodbe o dosmrtnem preživljanju razlikuje v tem, da se prenos lastnine zgodi že v času življenja. 
 
 V kolikor potrebujete pomoč pri konkretnem pregledu vaše zadeve in pripravi ustrezne pogodbe nam lahko sporočite in bomo za vas pridobili ponudbe odvetnikov, ki so strokovnjaki na področju dednega prava.
 
 Lep pozdrav!
 

Odgovorjeno 05 maj 2022, 15:40
Brina
Kristjan Bezgovšek, mag. prava
Pravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.