Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

Delitev premoženja

Družinsko pravo
Vprašano pred 10 meseci
Pozdravljeni.
S partnerjem sva v razhodu. Želi, da razdeliva premoženje, to je hiša in 1,8 ha zemlje na moji domačiji, ki je lastiva vsak do 1/2. Jaz sem dedovala po mojem pokojnem očetu in materi, on po moji pokojni materi. Imava še hipotekarni kredit, ki ga plačujeva skupaj. Ker jaz partnerja nisem v stanju izplačati, on želi, da lastnino prodava. Jaz tega seveda ne želim, ker je to moja domačija in ima zame tudi emocionalno vrednost.
Kaj je za narediti ? Ali me partner lahko prisili v prodajo hiše?  Naj dodam še to, da partner ne želi prepisati svoje lastnine na otroke: ena je še mladoletna, druga pa študira.
Že v naprej hvala za odgovor in lep pozdrav,
Vprašano 20 maj 2022, 10:59
Helena
Helena

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 1

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

0
Spoštovani,

Za prodajo stvari (nepremičnine) v solastnini je potrebno soglasje vseh solastnikov (67. člen Stvarnopravnega zakonika- http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO3242). Iz tega izhaja, da vas v tej fazi vaš mož ne more prisiliti v prodajo hiše. Vaš mož bi lahko prodal le svoj delež, kar pa glede na to, da hiša po vsej verjetnosti ni etažirana ne bi bilo smiselno.

Lahko pa vaš mož kot solastnik nepremičnine sodišču predlaga, da v nepravdnem postopku odloči o delitvi nepremičnine. V tem primeru bi lahko sodišče nepremičnino prodalo na javni dražbi in bi se kupnina razdelila. Obstaja pa še ena možnost in sicer, da eden izmed solastnikov postane lastnik celotne nepremičnine in izplača drugega oz. sam proda nepremičnino in izplača drugega. (70. člen Stvarnopravnega zakonika)

Na sploh je priporočljivo, da glede delitve skupnega premoženja dosežete sporazum, saj bo v nasprotnem primeru potreben sodni postopek, ki nosi določene stroške. 

Lep pozdrav!

Kristjan

Odgovorjeno 20 maj 2022, 12:54
Helena
Kristjan Bezgovšek, mag. prava
Pravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.