Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

Fleksibilni delovni čas, nadure

Delovno pravo
Vprašano pred 4 meseci
Pozdravljeni,

v družbi imamo za nekaj delovnih mest (tudi moje) opredeljen fleksibilni delovni čas. Prihod na delo je lahko od 6,30 naprej in odhod najkasneje ob 17,30, obvezna prisotnost je med 8,30 in 13,30 uro. V primeru, da dela ni mogoče opraviti v 8-ih urah, ostanem v službi tudi do 17,30 (kar je od prihoda lahko tudi 11 ur). Ker je to v okviru fleksibilnega delovnega časa, v ozadju ni pisne odreditve delodajalca. Višek ur se lahko izkoristi v referenčnem obdobju. Dnevna prisotnost je razvidna iz elektronske evidence delovnega časa.

Ker sem starejša od 55 let, nisem podpisala soglasja za nadurno delo v skladu s 197. in 199. členom ZDR-1. Iz tega naslova imam dve vprašanji:

1.        zanima me, ali za mene še vedno velja fleksibilni delovni čas in moram pač v tem časovnem okviru opraviti 8 ur dnevno, ali pa se mi mora določiti fiksen delovni čas
2.       če bom za določeno delo privolila v opravljanje nadur, ali morajo biti te ure izplačane kot nadure ali lahko v celoti oz. delno ostanejo kot višek nadur za koriščenje 

Hvala za odgovor

Vprašano 13 november 2022, 14:25
Alenka
Alenka

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 1

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

0
Spoštovani,
 
hvala za vaši vprašanji.
 
Seveda lahko odgovarjam na splošno, saj nimam pred seboj ne vaše pogodbe o zaposlitvi, ne pravilnikov vaše družbe in tudi ne poznam indutrije tako, da ne vem katere kolektivne pogodbe veljajo v vašem primeru.
 
V tem okviru, glede prvega vprašanja, če določila, ki veljajo za vas, določajo fleksibilni delovni čas, le-ta velja tudi za vas. Vendar, niste dolžni delati več kot 8 ur dnevno, t.j. tudi če dela ne opravite do konca, lahko počaka na naslednji dan, saj niste dolžni opravljati nadur.
 
Glede drugega vprašanja, vaš status starejše delavke ne vpliva na določila, ki veljajo na ravni družbe oz. vaše pogodbe o zaposlitvi za vas. Torej, plačilo za nadure velja enako kot za vaše delovne kolega in kolegice. Zakon o delovnih razmerij ta vprašanja določa od 126. člena naprej.
 
Žal je moj odgovor splošen, saj je odvisen od informacij, kot izpostavljeno na začetku. V kolikor bi potrebovali celovito pojasnilo glede na dejansko stanje vaše dokumentacije, predlagam posvet z odvetnikom. Prosim sporočite, v kolikor bi potrebovali dodatno pomoč.
 
Srečno!
Odgovorjeno 15 november 2022, 9:54
Alenka
Primož Rojac, LL.M.
Pravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.