Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

Izbris ceste (mednarodni mejni prehod) iz google maps

Obligacijsko pravo
Vprašano pred 5 meseci
Pozdravljeni,

prihajam iz vasi Podgorje (občina Koper). Skozi vas pelje državna cesta, do mednarodnega mejnega prehoda Podgorje - Jelovice in naprej proti Reki na Hrvaškem. V letošnjem letu je cesta izginila iz google maps zamljevidov.
O dogodku je tudi poročal Pop TV, novinarki Pop tv-ja je predsednik KS Podgorje izjavil, da je ravno KS Podgorje podala pobudo, da se cesta izbriše iz google maps zemljevidov.  Pošiljal sem tudi dopis na občino Koper, vendar so bili vsi dopisi brez odgovora. Ker delam v turistični branži (gostilna s prenočišči), me je seveda ta dogodek prizadel. Ni bilo nikakršne javne obravnave, nihče ni nobenega obvestil, da se bo cesta brisala.  
Ravno tako so oškodovani, določeni subjekti čez mejo, ker se pot podaljša. 

Moje vprašanje je sledeče:

Je res tako enostavno doseči, da se državno cesto tako briše iz google maps?
Obstaja možnost, da se zahteva da ce cesto doda nazaj, se da kako zahtevat odgovornost oz. odškodnino zaradi izgubljenega prometa. 

Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor,

Igor Čendak
Podgorje 1
6216 Podgorje 
igor.cendak@gmail.com 


Vprašano 14 oktober 2022, 15:47
Igor
Igor

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 1

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

0
Spoštovani,
 
Hvala za vaše vprašanje. 
 
V primeru Google zemljevidov gre za privatnega ponudnika, kar pomeni, da so pravila storitve Google zemljevidi določena s splošnimi pogoji uporabe omenjene storitve.
 
Tažko komentiram, kako »lahko« je doseči izbris ceste iz omenjene storitve, saj je zadeva zelo nanavadna in bi bilo potrebno videti zahtevo, ki je bila poslana za omenjeni izbris.
 
Vsekakor pa, v kolikor želite, da se cesta ponovno vpiše, predlagam, da kontaktirate neposredno storitev Google zemljeviti oz. njenega ponudnika podjetje Google in jim pojasnite, da gre za državno cesto in da je skladno z interesi njihove storitve in njihovih uporabnikov, da je zadevna cesta vpisana v njihov zemljevid in predlagate, da jo ponovno dodajo.
 
Glede odškodninske odgovornosti pa ocenjujem, da bi bil uspeh v taki pravdi izredno malo verjeten, saj je težko dokazati škodo ter vzročno zvezo. Prav tako je težko dokazati protipravno dejanje, saj gre za privatno storitev in ne neko zapovedno dejanje. Torej, tudi če bi se odločili za to pot, bi bili stroški nesorazmerni in je moje mnenje, da ne bi bilo koristno se spuščati v tak postopek.
 
Tukaj je kontakt pomoči strankam za storitev Google zemljevidi: https://support.google.com/maps/?hl=en#topic=3092425
 
Tukaj pa so navodila, kako lahko sami dodate manjkajočo cesto: https://support.google.com/local-guides/answer/9157791?hl=en-GB
 
Srečno,
Odgovorjeno 17 oktober 2022, 21:24
Igor
Primož Rojac, LL.M.
Pravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.