Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

Kazensko

Kazensko pravo
Vprašano pred 9 meseci
...zdravo,
Imam problem z podjetnikom, ki vozi po naši parceli brez dovoljenja in  ko sem jih opozoril, da jim to ne dovolim, so kljub temu nadaljevali, ko sem cepil drva so provokativno zapeljali z kamionom na našo parcelo in sem imel skiro v roki in jim hotel preprečiti vožnjo po naši parceli, so me žalili in kljub opozorilu stopili na našo parcelo, klicali policijo in me žalili na javni površini, z sekiro jim nisem grozil in sem bil ves čas na svoji parceli, ko je prišla policija sem sodeloval in odvrgel sekiro in potem so oni začeli jokati, da sem jim grozil,
Imajo poznanstva na policiji in tudi na sodišču in me želijo diskriminirani in uveljavljati svoje laži, 
Sem dobil priporočeno pošto od sodišča(oranžno ne plavo) in glede na njihove veze ne mislim sodelovati z sodiščem, ker kako se takim stvarem streže, 
Kaj mi je storiti oziroma bi tudi šel v odškodninsko tožbo za motenja posesti in žalitev na javnem mestu, Imam tudi priče,

Hvala

Boštjan 
Vprašano 20 junij 2022, 14:54
Boštjan
Boštjan

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 2

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

0
Pozdravljeni.

1. Najprej glede motenja posesti: sodno varstvo pred motenjem posesti lahko uveljavljate v roku 30 dni od dneva, ko ste zvedeli za motenje in najpozneje v 1 letu od dneva, ko je motenje nastalo. Zelo pomembno je, da tožbo vložite v navedenih rokih, sicer jo bo sodišče zavrglo. Tožbo vložite na okrajnem sodišču v kraju, ker leži nepremičnina (civilno sodišče).

2. Kar se tiče razžalitve, gre za kaznivo dejanje, ki se preganja na zasebno tožbo, zato ste upravičeni tožilec prav vi, kar pomeni, da morate vi vložiti obtožni predlog na okrajno sodišče (kazensko). Pregon za kaznivo dejanja razžalitve zastara v 6 letih od stritve kaznivega dejanja.
Poleg tega lahko uveljavljate premoženjskopravni zahtevek za vrnitev nepremoženjske škode - "odškodnine" (duševne bolečine zaradi razžalitve) tako v kazenskem postopku kot tudi v pravdi (civilno sodišče), če dokažete, da vam je nastala. 

Lep pozdrav.
Odgovorjeno 20 junij 2022, 16:34
Boštjan
Katarina Filipčič
Sodniški pripravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.
0
Pozdravljeni.

1. Najprej glede motenja posesti: sodno varstvo pred motenjem posesti lahko uveljavljate v roku 30 dni od dneva, ko ste zvedeli za motenje in najpozneje v 1 letu od dneva, ko je motenje nastalo. Zelo pomembno je, da tožbo vložite v navedenih rokih, sicer jo bo sodišče zavrglo. Tožbo vložite na okrajnem sodišču v kraju, ker leži nepremičnina (civilno sodišče). S to tožbo preprečite nadaljne vznemirjanje s strani motilcev.

2. Kar se tiče razžalitve, gre za kaznivo dejanje, ki se preganja na zasebno tožbo, zato ste upravičeni tožilec prav vi, kar pomeni, da morate vi vložiti obtožni predlog na okrajno sodišče (kazensko). Pregon za kaznivo dejanje razžalitve zastara v 6 letih od storitve kaznivega dejanja. 
Z vložitvijo zasebne tožbe in v primeru, da boste uspešni, se obdolžencu lahko izreče zaporna kazen do 1 leta ali denarna kazen, ki jo obdolženec plača proračunu. 
Poleg tega lahko uveljavljate premoženjskopravni zahtevek za vrnitev nepremoženjske škode - "odškodnine" (duševne bolečine zaradi razžalitve) v kazenskem postopku ali v pravdi (civilno sodišče), če dokažete, da vam je nastala. 

Torej, odškodnino lahko uveljavljate v kazenskem postopku v zasebni tožbi, vendar v primerih nepremoženjske škode sodišče oškodovanca v večini primerov napoti na pravdo (civilno sodišče), zato je najboljše, da poleg tožbe za motenje posesti in zasebne tožbe vložite še tožbo se za povrnitev nepremoženjske škode. 

Skupno 3 tožbe, odvisno od tega, kakšen cilj zasledujete s tožbo.

Lep pozdrav.
Odgovorjeno 20 junij 2022, 16:35
Boštjan
Katarina Filipčič
Sodniški pripravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.