Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

Konkurencna klavzula

Delovno pravo
Vprašano pred 8 meseci
Pozdravljeni,

V pogodbi za določen čas je bila zapisana konkurencna klavzula, ki me obvezuje 12 mesecev. Po podani odpovedi (s strani delavca) je delodajalec podal namero, da bo v sporazum o prekinitvi delovnega razmerja zapisal tudi aktivacijo konkurencne klavzule. 
Ker nove zaposlitve z drugim delodajalcem delavec nima, je vprašanje ali tak sporazum podpisati in kako lahko delavec aktivira konkurenčno klavzulo, torej da zahteva nadomestilo, ker bo konkurenčno klavzulo spoštoval.
Namrec pravica/obveznostje obojestranska,ampak delodajalec nima namena plačevatinnadomestila ima pa namen nagajati pri iskanju primerne zaposlitve drugje. 

Hvala za odgovor. 

Eva

Vprašano 21 junij 2022, 16:11
Sara
Sara

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 1

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

0
Spoštovani,
 
 1. če po prenehanju delovnega razmerja delodajalec zahteva spoštovanje konkurenčne klavzule, hkrati pa ne izplačuje dogovorjenega pogodbenega denarnega nadomestila za spoštovanje konkurenčne klavzule, delavec ni zavezan k spoštovanju konkurenčne klavzule oziroma ga slednja ne zavezuje. O tem govori sodna praksa npr:  I Cpg 683/2015 .

2. Prav tako je potrebno povedati, da je mogoče konkurenčno klavzulo dogovoriti le v pogodbah o zaposlitvi, ki so sklenjene za nedoločen čas, razen če gre za vodilnega delavca (poslovnodno osebo, prokurist)  ali opravljanje projektnega. Več o tem v 40. členu Zakona o delovnih razmerjih ZDR-1 (http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO5944). 
V nasprotnem primeru je takšna konkurenčna klazula nična (sodba opr. št. Pdp 897/2015 z dne 25.2.2016).
 
Lep pozdrav! 
Odgovorjeno 22 junij 2022, 15:26
Sara
Kristjan Bezgovšek, mag. prava
Pravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.