Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

Nesoglasje glede preživnine

Družinsko pravo
Vprašano pred 5 meseci
Pozdravljeni, 

na vas se obračam z vprašanjem glede nesoglasja o preživnini. Starša sta trenutno v ločitvenem postopku, ki zaradi nesoglasja poteka preko sodišča, na sodno obravnavo še čakamo. Jabolko spora so med drugim tudi preživnine, predvsem preživnine polnoletnih otrok, saj teh ne ureja CSD (center za socialno delo). 

Sama sem študentka in, z izjemo občasnega študentskega dela ter državne štipendije, nimam prihodka, zato sem finančno odvisna od pomoči staršev. Živim v študentskem stanovanju, ki so ga do sedaj plačevali starši, ostale stroške krijem sama. 

Bojim se, da z enim od staršev, ne bom uspela doseči dogovora glede preživnine. Zanima me, kaj kako lahko v tem primeru ukrepam? Je potrebna tožba in kolikšne stroške lahko pričakujemo, če bi bila le-ta potrebna?

Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor. 
Vprašano 30 september 2022, 22:56
Ema
Ema

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 1

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

0
 Spoštovani,
 
v kolikor starša ne bosta uspela doseči dogovora glede preživnine, bo o tem moralo odločiti sodišče. V kolikor sodišče o tem ne bo avtomatsko odločilo, boste morali vi ali eden staršev pri sodišču sprožiti postopek za določitev preživnine. Takšen zahtevek ne zastara. Starš pa ima dolžnost preživljati svojega otroka. Stroške takšnega postopka je težko predvideti. Za začetek postopka je potrebno plačati sodno takso v višini 45 EUR. V kolikor potrebujete pomoč vam lahko naša platforma pridobi ponudbe odvetnikov, ki delajo na področju družinskega prava. Kontaktirajte nas tukaj: team@iurall.com.

Lep pozdrav!
Odgovorjeno 03 oktober 2022, 11:39
Ema
Kristjan Bezgovšek, mag. prava
Pravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.