Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

nov rojstni list

Upravno pravo
Vprašano pred 5 meseci
Vprašanje: Smo tričlanska družina (hči je mladoletna, stara 16 let), državljanstvo je Rusija, Romunija. Kupila sta hišo v vasi Gačani (Murska Sobota). Za moža in ženo ni ostalo nobenih vprašanj, po hčerki pa je prišlo do težave. Zagotovili smo notarsko overjen prevod rojstnega lista hčerke, izdanega v Romuniji leta 2018 ob pridobitvi državljanstva. Vendar je uradnik zahteval nov rojstni list, izdan med 22. 1. in 30. 7. 2022.

Z uradnikom smo komunicirali prek našega agenta po nakupu hiše in morda smo narobe razumeli zahtevo uradnika. Kako legitimna je ta zahteva in kako jo izpolniti? Ne razumemo, da se rojstni list izda enkrat v življenju, po rojstvu ali ob pridobitvi drugega državljanstva (kot pri nas).


Vprašano 05 oktober 2022, 20:10
Gennadii
Gennadii

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 1

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

0
Spoštovani,
 
Hvala za vaše vprašanje. Ali morda obstoji možnost, da pošljete pisno zahtevo, ki ste jo prejeli glede »starosti« držvljanstva na e-naslov podpora@iurall.com, da lahko natančno preverimo, kaj je predmet zahteve?
 
Na podlagi napisanega, sklepam, da uradnik želi dokument, ki ni »star« oz drugače povedano, ki je bil izdan v obdobju, ki ga omenjate, t.j. med 22. 1. in 30. 7. 2022.
 
Res je, rojstni list se izda ob rojstvu, vendar je tudi kasneje mogoče prositi za njegov prepis, vsaj v Sloveniji.
 
Predlagam, da preverite pri organu, ki v rojstni državi hčere izdaja rojstni list, če vam lahko izdajo prepis rojstnega lista s »svežim« datumom. V kolikor bi vam ga npr. izdali danes, bi datum izdaje bil 5. 10. 2022. 
 
Če to ni možno, naj podajo izjavo, da to ni možno in da rojstni list, ki ste ga že notarsko overili, je pravilen in izraža pravilno, dejansko stanje.
 
Upam, da vam bo to v pomoč.
 
Srečno,
Odgovorjeno 05 oktober 2022, 21:23
Gennadii
Primož Rojac, LL.M.
Pravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.