Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

Nujni delež

Dedno pravo
Vprašano pred 9 meseci
Spoštovani,

Lansko leto mi je umrl eden od staršev. Iz Okrajnega sodišča, (zapuščinski oddelek), sem dobil obvestilo o zapuščinski zadevi. Priložena je tudi oporoka, v kateri starš zapušča celotno premoženje svojemu zakoncu. Bil je polovični lastnik nepremičnine, nekaj sredstev je imel na tudi računu. Sedaj bi rad uveljavljal nujni delež. Ali obstaja kakšen obrazec (primer), kako mora biti ta zahtevek napisan?

Za odgovor se lepo zahvaljujem.
Vprašano 07 junij 2022, 19:19
Tomaž
Tomaž

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 1

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

3
Spoštovani,
 
 v kolikor uveljavljate nujni delež v zapuščinskem postopku lahko to storite z dedno izjavo do konca zapuščinskega postopka (do izdaje sklepa o dedovanju). Dedno izjavo lahko podatne ustno na zapisnik na obravnavi ali pa sodišču, kjer poteka zapuščinska obravnava pošljete pisno vlogo (zadostuje, da sami napišete, da uveljavljate nujni delež, vaše osebne podatke ter opravilno številko zadeve). Vsekakor vam svetujem, da aktivno sodelujete v postopku in se obravnave udeležite (in tam izjavite, da želite uveljavljati nujni delež), ter pozorno preberete pisanja sodišča - sploh to, kar je navedeno v odstavku pravni pouk. V kolikor pa je sodišče že izdalo sklep o dedovanju, pa morate nujni delež uveljavljati s tožbo v pravdnem postopku

Dodajam še, da v kolikor so med vami in ostalimi dediči sporna dejstva (naprimer velikost dednega deleža), vas bo zapuščinsko sodišče najverjetneje napotilo na pravdo. V kolikor pa v vašem primeru ne gre za spor o dejstvih, bo zapuščinsko sodišče o pravnih vprašanjih odločilo v zapuščinskem postopku.
 
 Lep pozdrav.
Odgovorjeno 08 junij 2022, 13:21
Tomaž
Katarina Filipčič
Sodniški pripravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.