Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

od katerega datuma se šteje začetek "zakonske zveze"?

Družinsko pravo
Vprašano pred 5 meseci
Pozdravljeni!
Od katerega datuma se šteje - pravno gledano, začetek trajanja zakonske zveze:
- ko začneta partnerja živeti skupaj v istem stanovanju
- ko sta oba prijavljena na istem stanovanju
- od datuma sklenitve zakonske zveze?
Moj primer: k partnerki sem se preselil maja 2008, na njenem naslovu sem se prijavil 10 mesecev kasneje - feb. 2009, poročila sva se oktobra 2010.
3 mesece pred poroko sem iz svojih sredstev kupil parcelo na morju. Se ta nakup šteje kot da je bila parcela kupljene v času trajanja zakonske zveze in ali spada ta v skupno premoženje?
Hvala in lep pozdrav!
Vili Jerenec
Vprašano 22 september 2022, 14:29
Vili
Vili

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 1

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

0
Spoštovani,
 
skupno premoženja je tisto premoženja, ki sta ga partnerja ustvari odplačno ali z delom v času trajanja zveze. Pri tem zakon izenačuje zakonsko in zunajzakonsko zvezo. Pri čemer je potrebno obstoj zunajzakonske skupnosti dokazati oz. presoditi.
 
Zakon ne določa, koliko časa mora zunajzakonska skupnost trajati oz. kakšne sestavine mora imeti, pomembno pa je, da po vsebini in tudi navzven deluje kot življenjska skupnost med zakoncema, ki sta čustveno navezana, intimna, upravljata s skupnim denarjem oz. si medsebojno finančno pomagata. Samo skupno življenje brez medsebojne čustvene navezanosti, ekonomske skupnosti in drugih kriterijev še ne pomeni obstoja zunajzakonske skupnosti. Prav tako ni nujno, da morata partnerja ves čas živeti skupaj na istem naslovu. Skupno bivanje je le eden izmed dejavnikov presoje.
 
Za oblikovanje odgovora predpostavljamo, da se bili s partnerko v zunajzakonski skupnosti že v letu 2008. Torej v kolikor bi lahko dokazali, da ste parcelo kupili s sredstvi, ki ste jih prejeli pred oblikovanjem zunajzakonske skupnosti oz. so vam bili podarjeni, bi se lahko takšna parcela štela za vaše posebno premoženje in ne bi spadala v skupo premoženje. 
 
V kolikor potrebujete pomoč odvetnika pri natančnem pregledu vaše situacije vas vabimo, da nam pišete na podpora@iurall.com.
 
Lep pozdrav!
Odgovorjeno 23 september 2022, 13:44
Vili
Kristjan Bezgovšek, mag. prava
Pravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.