Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

Odgovornost za poslovanje; zadolžitve preko pogodbenih obveznosti; alkoholizem na delovnem mestu

Delovno pravo
Vprašano pred 5 meseci
Pozdravljeni. Zaposlena sem v trgovinski dejavnosti, po pogodbi zasedam del.mesto izmenovodje oz. namestnika poslovodje. Zgodba se je začela v drugi polovici decembra 2021. Takrat je bila poslovodja druge enote prestavljena v našo enoto na del.mesto prodajalca. Razlog: alkoholizem in sum oškodovanja firme. V enakem času je poslovodja naše enote odšla v bolniško, ki še vedno traja (okvara hrbtenice). Vodenje enote sem morala prevzeti jaz. Po toliko mesecih imam še vedno pogodbo za izmenovodjo, medtem ko imata obe poslovodji še vedno "svoji" pogodbi, čeprav tega dela ne opravljata. Tista poslovodja iz druge enote je zopet začela piti, po domače povedano, kljub obljubi, da bo to uredila. Da se stvar brez zdravljenja ne bo rešila, mi je jasno, ni pa jasno našim nadrejenim, saj je deležna protekcije. Brez pravega uvajanja, s področno vodjo, ki je bila tudi spomladi odpuščena, sem tako prevzela enoto, zaposlene, poslovanje. Učim se še dandanes, sodo pa je izbilo dno dogajanje iz tega torka, ko se mi je direktor na relaciji 2mm drl v glavo, citiram: če sem fuknjena in zdrava v glavo - ker sem ga seznanila s tem, da ima tista "poslovodja" zopet težave, da pije med del.časom in mu tudi ponudila slikovne dokaze. Zopet naj poudarim, da imamo stara ekipa občutek, da je protekcionirana, zato sem ostalima svetovala, da naj bosta raje tiho - pa ne moreta biti, ker težave z njo imata večinoma onidve. To je en problem, drugi pa, da direktor ni zadovoljen s poslovanjem enote, kar je tudi navsezadnje del moje odgovornosti, ne čutim pa se popolnoma odgovorne. (?) Cen ne oblikujem jaz, sodimo med dražje trgovine, trendi so, kakršni so, konkurenco imamo nenormalno.. Tisti dan se nam je vsem drl, da bomo dobile odpoved iz krivdnih razlogov. Sicer na to ne dam veliko, ker mora biti vmes hujša kršitev del.razmerja, ampak občutek imam, da so vsega zmožni.. Zanima me, ali lahko, pravno gledano, name v celoti prevali odgovornost za poslovanje? Poudarjam, da imam pogodbo za izmenovodjo, priznam pa, da mi ves ta čas izplačuje stimulacijo, ki pa, realno gledano, na ves obseg dela, ki ga opravljam, ni omembe vredno. Zanima me, ali imam prav z očitkom, da nas ostale zaposlene ne varuje, če je v naš kolektiv dal nekoga, ki ima očitne težave z alkoholom? V primeru, da bi stvar eskalirala in bi bila potrebna pravna pomoč, ali je to primer, ki bi ga bili pripravljeni prevzeti? Ali, če vprašam poenostavljeno: ali sem, pravno gledano, kriva ali ne?
Vprašano 22 september 2022, 10:23
Špela
Špela

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 1

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

0
Spoštovani,

 1. ena izmed glavnih razlik med delavcem in delodajalcem je, da delodajalec nosi vso ekonomsko tveganje in je odgovoren za rezultat podjetja. 
 
 Ima pa delodajalec, v kolikor delavec ne izpolnjuje / ne more izponjevati pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja (te so navedene v ZDR-1, kolektivni pogodbi, pogodbi o zaposlitvi, pravilnikih delodajalca itd.) možnosti dati delavcu odpoved iz razloga nesposobnosti. To lahko naredi če: 
-       delavec ne dosega pričakovanih delovnih rezultatov, ker dela ne opravlja pravočasno, strokovno in kvalitetno;
-       delavec ne izpolnjuje pogojev za opravljanje dela, določenih z zakoni in drugimi predpisi, izdanimi na podlagi zakona. 
V tem primeru mora dati delavcu tudi ustrezno možnost za zagovor itd kot izhaja iz
 85.člena ZDR-1.
 
 2. Alkohol na delovnem mestu je prepovedan. Zaradi alkoholiziranih delavcev je ogrožena varnost pri delu, prav tako je moten in ogrožen delovni proces. Delodajalec mora zoper delavca, ki je pod vplivom alkohola odrediti postopek preizkusa alkoholiziranosti in ga odstraniti iz delovnega mesta. Ker alkoholiziranost predstavlja hujšo kršitev delovnega razmerja, pa lahko takšnega delavca doleti tudi izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi.
 
 3. V kolikor ste na delovnem mestu deležni šikaniranja, ponižujoče, sovražne komunikacije gre lahko za mobing in vas je tem primeru delodajalec dolžan zavarovati. V kolikor tega delodajalec ne stori, ga lahko doleti globa, prav tako pa imate možnost odškodninske tožbe zoper delodajalca.
 
Če boste pri vaših vprašanji in delovnopravni situaciji potrebovali pomoč se lahko obrnete na našo ekipo in vam bomo z veljem pomagali. Pišite nam tukaj podpora@iurall.com

Lep pozdrav!
Odgovorjeno 23 september 2022, 14:55
Špela
Kristjan Bezgovšek, mag. prava
Pravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.