Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

Odmera dopusta pri menjavi delodajalca

Delovno pravo
Vprašano pred 8 meseci
Sem v odpovednem roku, ki se mi izteče 22.7.2022. S 23.7. se bom zaposlila pri novem delodajalcu. Trenutni delodajalec mi je dopust odmeril na 6/12, novi na 5/12. Je v skladu z zakonodajo, da izgubim pravico do letmega dopusta za en mesec, kljub temu da bom zaposlena celo koledarsko leto brez presledka. Hvala za odgovor.
Vprašano 01 julij 2022, 8:40
Urša
Urša

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 1

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

0
Spoštovani!

Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se pojavljajo različna mnenja. Del stroke zagovarja, da se pri izračunu upošteva le polni mesec zaposlitvi. Takšno stališče je lahko problematično ravno v primeru zamenjave delodajalca, kjer lahko v takšnem primeru pride do izpada določenega dela dopusta. 
 
Na drugi strani je zato Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) podalo pojasnilo za način izračunavanja sorazmernega dela letnega dopusta v primeru menjave delodajalca tekom koledarskega leta, in sicer: »v primeru, ko delavec menja zaposlitev 15. v mesecu, vsak delodajalec delavcu za ta mesec zagotovi sorazmerni del (1/24); v primeru, ko delavec menja zaposlitev do 15. v mesecu, zagotovi 1/12 letnega dopusta za ta mesec drugi delodajalec; v primeru, ko delavec menja zaposlitev po 15. v mesecu pa prvi delodajalec.
 
V vašem primeru vam bi, na podlagi mnenja ministrstva, moral prvi delodajalec zagotoviti 7/12 letnega dopusta novi pa 5/12.
 
 Lep pozdrav!
Odgovorjeno 01 julij 2022, 11:14
Urša
Kristjan Bezgovšek, mag. prava
Pravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.