Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

Ogromen poračun vodovoda

Obligacijsko pravo
Vprašano pred 1 mesecem
Spoštovani

Na vas se oglašam z vprašanjem glede odgovornosti ponudnika vodovodnih storitev do obveščanja strank o prekomerni porabi.

V domači hiši je očitno prišlo do zlonamernega dejanja, ko je določena oseba namerno izlivala vodo več kot eno leto, kar je povročilo ogromno potrošnjo. Da to drži zgolj sklepam. Napake na vodovodnem omrežju ni in težava je izginila ob tem, ko je oseba opazila preverjanje porabe. V preteklosti je ta oseba povzročila že kar nekaj škode, vedno ko je bila zaznana in ji predstavljena, pa se je povzročanje škode nehalo. Neposrednik dokazov pa žal nimam.

Vprašanje se najbolj nanaša na ponudnika.
V tem mesecu smo prejeli poračun, ki prikazuje 4-kratno porabo glede na predhodna leta - znesek poračuna: 2500 €!
Za težavo (prekomerno porabo) smo izvedeli ob poračunu. Ponudniku smo se takoj pritožili in račun reklamirali (na podlago ogromne in nepričakovane ter neutemljene razlike ), ta pa nas je posledično "nemudoma obvestil” o naši  prekomerni porabi. Pred tem pa ne duha ne sluha.
Na pritožbo je odgovoril, če povzamem - nas ne zanima.
Ob pregledu dokumentacije sem ugotovil, da je ponudnik za povečano porabo vedel pred skoraj enim letom. Opravljal je popis porabe (ki je že v tistem času bila enormna - brez moje vednosti), obvestil pa nas ni, čeprav je za to imel vse pogoje (in podatke). 

Ali lahko na podlagi tega dejstva kako ukrepam?
Izpodbijam račun? 
Prisiljen sem namreč v poravnavo računa v znesku 2500 €, čeprav zaračunanega nisem “koristil” oz. se kakorkoli zavedal da se dogaja, situaciji pa bi se lahko izognili, če bi ponudnik svoje delo opravljal vestno. 

Gre pa, naj ponovim - za 400% rast stroška in sklepam - zlonamerno dejanje.

Hvala za odgovor


Pričakujem, da vprašanja ne objavljate javno.
Vprašano 14 februar 2023, 20:18
Jure
Jure

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 1

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

0
Spoštovani,
 
zaradi jasnosti moram najprej izpostaviti, da je forum, kamor ste objavili vprašanje, javen (javna objava je avtomatska, vgrajena v sam program), zaradi česar sta vprašanje in tudi ta odgovor javno objavljena, kot je navedeno tudi v izrecnem opozorilu pred objavo vprašanja:
 
»Pri objavi vašega vprašanja bo javno vidno le vprašanje in vaše ime, noben drugi podatek, ki ste ga vnesli pri registraciji.«
 
s čimer ste se z oddajo vprašanja in plačilom strinjali.
 
Glede vzroka prekomerne porabe ste že sami podali svoje ugotovitve, vendar kot sami ugotavljate, brez neposrednih dokazov je kakršnokoli pravno ukrepanje zoper te osebe obsojeno na neuspeh. Tudi sami ugotavljate, da ni napak na vodovodnem omrežju, za kar bi bil ponudnik storitev odgovoren.
 
Glede ostalih obveznosti ponudnika, konkretno glede obveščanja o prekomerni porabi, pa težko komentiram, ker je to odvisno od lokalnih predpisov, pri čemer ne vem, za katere gre, ker niste navedli kraja. Lahko pa utemljeno sklepam, po pregledu lokalnih predpisov nekaterih drugih krajev, da je malo verjetno, da bi obstajala tovrstna obveznost ponudnika.
 
Vendar, v kolikor je na strani ponudnika prišlo do namernega prikrivanja omenjenih podatkov z namenom, da bi vi bili oškodovani oz. sam ponudnik okoriščen, bi lahko imeli zahtevek zoper ponudnika na podlagi splošnih obligacijskih predpisov. V tem primeru bi lahko šlo tudi za kaznivo dejanje. Vendar, izpostavljam, da bi bilo dokazovanje tovrstnega namena izredno težko in negotovo ter se poraja vprašanje o smiselnosti, saj bi odvetniški stroški lahko dosegli sam znesek poračuna, ki ste ga dolžni plačati.
 
V kolikor imate kakršenkoli dokaz, kot navajate, da gre za zlonamerno dejanje, lahko sum goljufije prijavite policiji. Vendar bi v takem primeru morali navesti tudi osebo oz. osebe, katere za to sumite (to je lahko tudi vodstvo ponudnika). Policija bi nato morala opravila svoje delo in v kolikor bi se kaj izkazalo, bi imeli tudi podlago za regresni zahtevek zoper ponudnika storitev.
 
Upam, da vam bo zgornje lahko v pomoč.
Odgovorjeno 15 februar 2023, 10:53
Jure
Primož Rojac, LL.M.
Pravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.