Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

Otrok na sovoznikovem sedežu

Upravno pravo
Vprašano pred 9 meseci
Pozdravljeni! Iščem predpis koliko mora biti star otrok, da lahko sedi na sovoznikovem sedežu. Včasih je bilo 12 let, zdaj pa ne najdem podatka?
Hvala za odgovor.
Vprašano 26 maj 2022, 21:14
Milka
Milka

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 2

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

0
Spoštovani,
 
omejitev, ki jo navajate ne ostaja več. Po sedanjih predpisih mora biti otrok, ki je manjši od 140 cm ali lažji od 36kg, med prevažanjem v avtu zavarovan z ustreznim zadrževalnim sistemom (lupinica,otroški sedež, jahač ipd). Natančneje 88. člen Zakona o pravilih cestnega prometa ZPrCP (http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO5793): 
 
Med vožnjo v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, manjši od 140 cm ali lažji od 36 kg, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren fizičnim lastnostim otroka. V motornem vozilu, ki ni opremljen z zadrževalnim sistemom, ni dovoljeno prevažati otrok, mlajših od treh let, otroci starejši od treh let in manjši od 140 cm pa se smejo prevažati le na sedežih, ki niso prednji sedeži.
 
 Na podlagi navedenega lahko otroka prevažate tudi na sovoznikovem sedežu, če izpolnjujete zgoraj navedene pogoje.
 
 Lep pozdrav!
 
 Kristjan
Odgovorjeno 27 maj 2022, 9:30
Milka
Kristjan Bezgovšek, mag. prava
Pravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.
0
Dodajam,

da Pravilnik št. 44 Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo (UN/ECE) — Enotne zahteve glede homologacije zadrževalnih naprav za otroke kot potnike v motornih vozilih („zadrževalni sistem za otroke“) (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/HTML/?uri=CELEX:42005X1216(04)&from=GA) v 2. členu definira zadrževalni sistem kot:

Zadrževalni sistem za otroke („zadrževalni sistem“) pomeni sklop elementov, ki lahko vključujejo kombinacijo trakov ali gibljivih delov z varovalno sponko, naprav za nastavitev, pritrdilnih elementov ter v nekaterih primerih dopolnilne naprave, kot na primer prenosni otroški ležalnik, nosilo za otroka, dopolnilni sedež in/ali zaslon za primer trka, ki jih je mogoče pritrditi v vozilu na motorni pogon. Ta sistem je konstruiran tako, da ob trku ali nenadnem zmanjšanju hitrosti vozila z omejitvijo gibanja telesa uporabnika zmanjša nevarnost poškodbe.

14. ods. 88. člena ZPrCP, ki ga omenja kolega, pa v celoti določa, da:

Med vožnjo v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, manjši od 140 cm ali lažji od 36 kg, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren fizičnim lastnostim otroka. V motornem vozilu, ki ni opremljen z zadrževalnim sistemom, ni dovoljeno prevažati otrok, mlajših od treh let, otroci starejši od treh let in manjši od 140 cm pa se smejo prevažati le na sedežih, ki niso prednji sedeži. Otrok ni dovoljeno prevažati v nazaj obrnjenem zadrževalnem sistemu v sedežu za potnike, zaščitenem s prednjo zračno blazino, razen če je zračna blazina deaktivirana mehanično.

Iz tega sledi sledi odgovor na vaše vprašanje:
> Ustrezen predpis je že kolega navedel, ga pa dopolnjuje zgornji pravilni;
> Otroci se lahko prevažajo na prednjem sovoznikovem sedežu, ne glede na starost, če se uporablja ustrezen zadrževalni sistem.

Omenjeni pravilnik dodatno določa, kaj je ustrezen zadrževalni sistem in sicer glede na težo otrok:

Zadrževalni sistemi za otroke so razvrščeni v pet „skupin mas“:
2.1.1.1   skupina 0 za otroke z maso manjšo od 10 kg;
2.1.1.2   skupina 0+ za otroke z maso manjšo od 13 kg;
2.1.1.3   skupina I za otroke z maso od 9 kg do 18 kg;
2.1.1.4   skupina II za otroke z maso od 15 kg do 25 kg;
2.1.1.5   skupina III za otroke z maso od 22 kg do 36 kg.

Torej, ga. Milka, glede na težo vašega otroka, morate izbrati ustrezen zadrževalni sistem in z uporabo tega, lahko vaš otrok sedi na sprednjem sedežu.

Varno vožnjo!
Odgovorjeno 27 maj 2022, 11:06
Milka
Primož Rojac, LL.M.
Pravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.