Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

Pravice do zavrnitve plaičila, ko gradbeni izvajalcec ne želi popraviti, kar sem reklamiral

Obligacijsko pravo
Vprašano pred 8 meseci
Pri gradbenem izvajalacu, ki mi je delal dvorišče, sem reklamiral izvedbo del, ki jih je opravil. Ko mi je poslal končni obračun znesek za plačat, sem ta znesek plačal delno. Nisem plačal tistegga kar ni bilo izvedenega in kar sem reklamiral. Pisno reklamacijo sem podal v 12 mesecu prejšnjega leta takoj po prejetju končnega obračuna. Letos 6. maja sem ga pozval da bi reklamacijo rešili in dokončali ostala dela, ki so mu ostala za naredit. Izvajalec je zavrnil, da ne bo. Poiskal sem drugega izvajlaca da sem dokončal dvorišče. Zdaj pa ta prvi izvajalec želi razliko nakazila denarja za tiste stvari ki sem jih reklamiral. Kakšne so moje možnosti, če me da na izvršbo. Ali imam pravico zavrniti plačilo razlike, ker noče popravit tistega kar sem reklamiral oziroma je poteklo več kot 45 dni od podane reklamacije.
Hvala za odgovor
Lep pozdrav
Vjekoslav Kokot
Vprašano 23 junij 2022, 10:48
Vjekoslav
Vjekoslav

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 1

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

0
Spoštovani,
 
naročnik mora ob prevzemu dela obvestiti izvajalca, da ima izvršeno delo napako in mu lahko določi primeren rok za odpravo napake, kar ste v vašem primeru naredili. 
 
 Če izvajalec po izteku roka ne odpravi napake, 
1) jo lahko naročnik odpravi na njegov račun ali zniža plačilo ali pa odstopi od pogodbe, v vsakem primeru lahko tukaj naročnik zahteva tudi povračilo škode.
 2) lahko naročnik z ugovorom zoper njegov zahtevek za plačilo uveljavlja svojo pravico do znižanja plačila in do povračila škode.
 
 Torej imate v vašem primeru pravico zavrniti plačilo razlike. 
 
 V kolikor bi izvajalec zoper vas vložitl pritožbo imate možnost ugovora zoper sklep o izvršbi v roku 8 dni od vročitve. Ta rok je ključen, saj v kolikor ne podate ugovora sklep o izvršbi postane pravnomočen in se zoper vas začne izvršba ne glede na utemeljenost. 
 
V kolikor v vašem primeru potrebujete pomoč odvetnika pri komunikaciji z nasprotno stranka lahko ekipa IURALL za vas pridobi ponudbe. Kontaktirajte nas tukaj: podpora@iurall.com

Lep pozdrav!
Odgovorjeno 24 junij 2022, 12:44
Vjekoslav
Kristjan Bezgovšek, mag. prava
Pravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.