Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

Prijava na policijo glede nasilja v družini

Kazensko pravo
Vprašano pred 10 meseci
Spoštovani. Imam 3otroke (6,7 in10let). Prejšnji mesec so na PP prejeli prijavo, da moj mož tepe najine otroke in da tepe tudi mene. Otroci so povedali da je mož starejšo hči samo enkrat udaril(2leti nazaj), 7letnik pa da ga je ati parkrat  pocukal za lase,ampak da sedaj ga ne več. Vsi trije otroci so tudi povedali da to je bilo dolgo nazaj (2leti) in da jih drugače ne tepe! Mene je samo enkrat udaril v roko, ko sva se skregala in sem imela malce plavo, saj me je na tak način odrinil od vrat stran. No, šola je to vse zapisala in dala prijavo na policijo in sedaj moža obravnava PP glede nasilja na mladoletno osebo in surovega ravnanja. Na CSD sva že oba bila zaslišana, jaz sem tudi bila že na PP zaslišana, kjer sem povedala da mož ni nasilen ne do mene ne do otrok. Zanima me, zakaj bo šel mož zaradi tega na sodišče, saj smo vsi povedali vključno z otroci da nas ne tepe in da ni surov do nas? 
Vprašano 19 maj 2022, 15:55
Nataša
Nataša

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 1

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

0
Spoštovani,

Policija je ob prijavi potencialnega kaznivega dejanja dolžna raziskati okoliščine dejanja. Kazenski postopek se torej vodi po uradni dolžnosti in v tej fazi je policija (v predkazenskem postopku) le zbirala informacije. V nekaterih primerih delo policije usmerja tudi državni tožilec, ki lahko tudi na sodišče vloži zahtevo za preiskavo. Državni tožilec pa lahko zahteva, da sodišče začne kazenski postopek tudi brez predhodno opravljene preiskave. Odvisno od okoliščin.

V preiskavi sodišče na podlagi gradiva policije in državnega tožilstva dodatno preveri okoliščine kaznivega dejanja ter zbira dokaze. Med preiskavo preiskovalni sodnik npr. zasliši obdolženca in ostale vpletene. Po zaključeni preiskavi sodišče državnemu tožilstvu pošlje obvestilo o končani preiskavi skupaj z zbranim gradivom.

Če državni tožilec meni, da obstaja na podlagi zbranega gradiva dovolj dokazov za nadaljevanje kazenskega postopka, vloži obtožnico. Na podlagi obtožnice sodišče začne glavni del kazenskega postopka. Državni tožilec se lahko na drugi strani na podlagi zbranih dokazov tudi odloči, da ne bo vložil obtožnice ali odstopi od pregona.

Na podlagi navedenega ,glede na to, da ne razpolagamo z zadostnimi informacijami o fazi postopka, lahko zaključimo, da je v vaši zadevi policija zaenkrat zbirala informacije in jih posredovala tožilstvu. Slednje pa lahko, da je tožilstvo zahtevalo preiskavo in bo sedaj vašega moža zaslišal še preiskovalni sodnik ali pa je že vložilo obtožnico in je vaš mož vabljen na glavno obravnavo, kjer bo sodišče odločalo o krivdi obolženca.

V kolikor bi vaš mož potreboval zastopanje odvetnika lahko ekipa IURALL za vas pridobi ponudbe ustreznih strokovnjakov. Pišite nam na podpora@iurall.com

Lep pozdrav!

Kristjan

Odgovorjeno 20 maj 2022, 9:52
Nataša
Kristjan Bezgovšek, mag. prava
Pravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.