Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

Regres

Delovno pravo
Vprašano pred 8 meseci
Pozdravljeni, 
S podjetjem imam sklenjeno pogodbo za skrajsan delovni cas za 30ur.. ze na razgovoru sej jim povedala da bi koristila skrajsan delovni cas zaradi starsevstva in sem nato tudi po podpisu pogodbe poslala pogodbo na csd kjer so mi odobrili delo s skrajsanim delovnim casom zaradi starsevstva. Sedaj pa podjetje pri izplacilu regresa pravijo, da imam z njimi samo pogodbo o skrajsanem delavnem casu in ne pogodbo o skrajsanem delavnem casu zaradi  starsevstva in so mi izplacali samo delni regres.  Prejeli so ze drugo odlocbo o skrajsanem delavnem casu torej so bili obveseni ze davno in bi verjetno tudi oni morali to pogodbo potem spremeniti ce je potrebno?

Hvala, 

Vprašano 23 junij 2022, 10:19
Metka
Metka

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 1

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

0
Spoštovani,
 
če delate krajši delovni čas zaradi starševstva za vas veljajo pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delali polni delovni čas- tudi regres.
 
Pravica do krajšega delovnega časa zaradi starševstva se prizna z dnem, ko začnete delati s krajšim delovnim časom od polnega, če ste pravico uveljavljali najkasneje 30 dni po sklenitvi pogodbe s krajšim delovnim časom zaradi starševstva pri svojem delodajalcu. Če pravice ne uveljavljate v tem roku, se pravica prizna od dneva vložitve vloge. 
 
Z dnem nastanka pravice jo mora delodajalec, ker gre za zakonsko pravico in vam jo delodajalec ne sme odreči. V primeru kršitev imate pravico podati prijavo na pristojno enoto Inšpekotrata RS za delo, ki lahko delodajalca kaznuje z globo. 
 
Po prejeti odločbi s strani CSD, se je potrebno tudi odjaviti in ponovno prijaviti v socialno zavarovanje. V vašem primeru bi bilo potrebno skleniti pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom zaradi starševstva ali pa na obstoječo pogodbo dodati ustrezen aneks za uveljavljanje pravice.
 
Lep pozdrav!
Odgovorjeno 23 junij 2022, 11:12
Metka
Kristjan Bezgovšek, mag. prava
Pravnik

Komentarji

Torej bi oni morali ko so dobili odlocbo od csd za skrajsan delovni cas spremeniti pogodbo? Lahko od njih zahtevam da to uredijo tudi za nazaj glede na to to da bili obvesceni ze vec kot leto nazaj ko sem oddala prvo vlogo?-Metka 2022-06-23 11:23:39
Spoštovani, v vašem primeru vam priporočamo, da delodajalcu predlagate sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi ali pa aneksa, ki bo uredil vašo pravico. -Kristjan Bezgovšek, mag. prava 2022-06-23 12:42:27
V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.