Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

spor zamenjava ljučavnice

Stvarno pravo
Vprašano pred 5 meseci
Hči je imela v najemu prostor, od prijateljice, ki je šla na porodniško. V njem se je pripravljala za diplomo. Vadila je na modelih pedikuro, manikuro, nohte, maderoterapijo.... Tridesetega devetega je diplomirala in obvestila prijateljico, da ji plača še za naslednji mesec potem pa se bo zaposlila. Isti dan prijateljica, zamenja ključavnico in ji onemogočila dostop do njenih stvari, ki so ostali v prostoru. Začne jo izsiljevat, da ji mora poleg že plačanih 300 eu za prostor, dati še 600eu, če hoče, da ji vrne stvari, ki so ostale v prostoru. V njem je meddrugim ostal tudi osebni dokument v brezrokavniku, ki ga je uporabljala. Prosim za pravni nasvet kako postopati, da se zadeva čim prej reši.
Vprašano 11 oktober 2022, 9:14
mirjam
mirjam

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 1

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

0
Spoštovani,
 
hvala za vaše vprašanje.
 
Določena pravila se razlikujejo glede na to ali gre za najem poslovnega prostora ali stanovanja. V vašem primeru predpostavljamo, da je šlo za najem stanovanja, ki pa ga je hči uporablja za svojo študijsko aktivnosti.
 
Nato je v vašem primeru odgovor odvisen od tega, kaj je bilo določeno v pisni najemni pogodbi. V kolikor je v pogodbi določen enomesečni odpovedni rok, je hči prijateljico pravilno obvestila o prekinitvi najemega razmerja. V kolikor pa je v pogodbi določen daljši odpovedni rok, se je le-tega potrebno držati.
 
Vsekakor pa velja, da je ravnanje prijateljice, t.j. da je zamenjala ključavnico ter ji onemogočila dostop do njenih stvari in da jo, po vaših besedah, izsuljuje s plačilom, nedopustno.
 
Pravno gledano omenjeno dejanje predstavlja motenje posesti, ki ga je vaša hči izvajala nad stanovanjem. Tukaj jo varuje pravo in lahko s pomočjo odvetnika začne sodni postopek, v roku 8 dni od zamenjave ključavnice, s katerim zahteva vrnitev stanovanja v posest ter vseh stvari, ki so v njem.
 
Tudi po poteku tega roka, lahko hči zahteva sodno varstvo, s pomočjo odvetnika, in sicer začne sodni postopek za vračilo njenih stvari, ki so v stanovanju. Namreč, prijateljica jih nezakonito zadržuje.
 
V skrajnosti, bi se omenjeno dejanje lahko opredelilo kot kraja osebnih predmetov ter izsiljevanje, za kar lahko prijateljico prijavite policiji, ki bo začela ustrezen postopek zbiranja informacij za uvodno presojo ali gre za kaznivo dejanje ali ne.
 
Skratka, lahko prijavite dogodek na policiji kot kraja osebnih predmetov, osebnih dokumentov ter izsiljevanje in čakate, da policija opravi svoje vendar na tak način v kratkem ne boste dosegli želenega.
 
Lahko s pomočjo odvetnika začnete postopek za motenje posesti in vračilo osebnih predmetov, vendar boste morali kriti začetne stroške. Slednje boste na koncu postopka dobili povrnjene, v kolikor boste uspešni.
 
Lahko pa vse navedeno predočite prijateljici in ji date zadnjo možnost, da vrne predmete in ostalo, sicer postopate s policijo in odvetniško pomočjo.
 
V kolikor potrebujete nadaljne svetovanje, ostajam na voljo.
 
Srečno!
Odgovorjeno 11 oktober 2022, 20:01
mirjam
Primož Rojac, LL.M.
Pravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.