Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

Uničevanje lastnine in zastrupljanje ljubljenčkov

Kazensko pravo
Vprašano pred 9 meseci
Pozdravljeni,

Z mamo imava zelo težaven odnos, v zadnjem času je pripeljalo do tega, da moja mama uničuje moje imetje, ki ima tudi sentimentalno vrednost. Poleg tega kljub več opozorilom se vedno zastruplja moje ljubljenčke. Ko jo opozorim se iz mene norčuje ali pa je žaljiva. Oboje sem že prijavil policiji vendar so rekli, da je to primer civilnega prava in oni česa takšnega ne morejo obravnavati, razen v primeru, če svojo mamo tožim. Nekako se mi njihova izjava ne zdi resnična (vsaj za osebne predmete), saj na spletni strani policije piše, da je uničenje predmetov fizično nasilje (v rubriki o  nasilju v družini). 

Sem polnoleten in imam zaključeno izobrazbo ter službo. Ona je brezposelna in živi tudi od mojega denarja. V bližnji prihodnosti sem bom odselil.
Zanima me, kako naj se zaščitim oziroma kaj naj naredim če se kaj od zgoraj napisanega ponovi.

Lep pozdrav 
Vprašano 28 maj 2022, 17:02
Peter
Peter

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 1

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

0
Spoštovani,
 
kazenski zakonik (http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO5050) v 220. členu določa, da kdor poškoduje, uniči tujo stvar se ga lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Kaznivo dejanje se začne na predlog žrtve kaznivega dejanja. Na podlagi navdenega bi lahko v vašem primeru na sodišču vložili predlog za pregon takšnega kaznivega dejanja.

Prav tako lahko za poškodovanje stvari proti mami vložite odškodninski zahtevek. Za odškodninsko odgovorno je potrebno, da so izpolnjene predpostavke odškodninske odgovornosti (od 131. do 189. člena Obligacijskega zakonika- http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO1263);
-       Nastanek škode
-       Nedovoljeno ravnanje drugega
-       Vročne zveze med dejanjem/ opustitvijo storilca in škodo 
-       Krivda (malomarnost, opustitev).
 
 V kolikor so te predpostavke ugotovljene se začne ugotavljati višina odškodnine.
 
Prav tako kazenski zakonik v 337.členu določa, da kdor namenoma zastupi žival, se ga kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Če ima zastrupitev za posledico pogin živali se lahko storilca kaznuje z zaporom do 3 let. Od storilca je možno v naslednjem koraku zahtevati tudi odškodnino za zastrupitev živali. 
 
Lep pozdrav!
Odgovorjeno 31 maj 2022, 12:59
Peter
Kristjan Bezgovšek, mag. prava
Pravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.