Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

Vračilo denarja

Družinsko pravo
Vprašano pred 5 meseci
Z bivšo partnerko sva šla narazen po dveh letih skupnega življenja. Za vse stvari, kot so razno pohištvo , razni stroji, sva se zmenila za plačilo na pol-pol. Posodil sem pa ji tudi denar za njeno kazensko ovadbo, vendar mi tega denarja noče vrnit. Nisva pa imela pisnega potredila, samo ustni dogovor. Ta denar pripada meni v celoti. Zanima me, kaj lahko naredim v tem primeru?
Vprašano 05 oktober 2022, 17:40
Dejan
Dejan

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 1

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

0
Spoštovani,
 
Hvala za vaše  vprašanje. Odgovor na vaše vprašanje je odvisen od tega, ali sta bila s partnerko v zunajzakonski zvezi ali ne?
 
Zunajzakonsko zvezo je potrebno dokazovati v vsakem postopku posebej.
 
V kolikor bi se ugotovilo, da niso bili dani pogoji za zunajzakonsko zvezo, imate terjatev do gospe v višini denarnega zneska, ki sta ji ga izročili. Da bi prišli do tega denarja, bi morali sprožiti sodni spor, vložiti tožbo, zahtevati vračilo. Vendar bi v takem primeru morali dokazati, da ste ji denar izročili, vaša beseda proti njeni. Seveda se lahko to dokazuje na dodatne načine in je odvisno od presoje sodnika, komu verjame. Še pred tem bi od gospe morali zahtevati pisno vračilo.
 
V kolikor bi se ugotovilo, da so bili izpolnjeni pogoji za zunajzakonsko zvezo pa je situacija bolj zapletena, saj Družinski zakonik določa, da morajo biti posli med partnerji sklenjeni v obliki notarskega zapisa, t.j. posojilo bi moralo biti sklenjeno v obliki notarskega zapisa in v kolikor to ni, se lahko šteje kot manjše darilo, če je sorazmerno z vašim premoženjskim stanjem oz možnostimi. V takem primeru so možnosti za vračilo manjše kot v zgornjem primeru.
 
Glede na znesek, bi se morda splačalo poizkusiti z najemom odvetnika, da pripravi uraden, pisni poziv in gospo pozove na plačilo. Morda bo plačala, če zadeva postane »uradna«. V kolikor ne bi plačala, je potrebno presoditi ali so bili izpolnjeni pogoji za zunajzakonsko zvezo ali ne in sprejeti odločitev ali v tožbo ali ne.
 
Na platformi IURALL, iurall.com/najdi-odvetnika lahko začnete postopek za povezavo z odvetnikom. Če pa želite le bolj prilagojeno razlago, lahko rezervirate pogovor z menoj.
 
Upam, da vam je to v pomoč.
 
Srečno,
Odgovorjeno 05 oktober 2022, 18:17
Dejan
Primož Rojac, LL.M.
Pravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.