Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

Zavrnitev reklamacije

Obligacijsko pravo
Vprašano pred 5 meseci
Pozdravljeni. 
Pred kratkim sem od večje trgovine, katera se ukvarja s prodajo bele tehnike in pohištva, kupil posteljo (vrednost cca 700€). Posteljo sem sam prevzel v skladišču in podpisal prevzemnico. Med sestavljanjem postelje sem opazili, da je na zgornji strani udrtina. Naslednji dan sem sprožil postopek reklamacije. Dobil sem e-mail, da je bila reklamacija zavrnjena. Kot razlog zavrnitve navajajo da: "Prodajalec ne odgovarja za tiste napake, ki bi jih skrben človek lahko opazil pri običajnem pregledu stvari" in  "reklamacijo zavračamo iz naslova fizične poškodbe, saj trgovina ne odgovarja za poškodbe, ki nastanejo po prevzemu".
Kot dokaz, da je bilo prevzeto blago v brezhibnem stanju, se prodajalec sklicuje na podpisano prevzemnico. Komaj kasneje sem opazil, da je nad mestom za podpis napisano: "PREVZETO V BREZHIBNEM STANJU". Seveda pa celoten pregled blaga ob prevzemu iz skladišča ni možen, saj je blago v kartonasti in plastični embalaži. Odpiranje embalaže pa bi otežilo prevoz..
Trgovcu sem odgovoril, da gre v tem primeru za stvarno oz. skrito napako, katero skrben človek ne bi mogel opaziti med običajnim pregledom. Poslal sem mu tudi slike katere dokazujejo, da je udrtina težko vidna (udrtina je pokrita s platnom blaga in je posledično skoraj neopazna) in slike nepoškodovane embalaže katere dokazujejo, da se blago ni poškodovalo med prevozom. Na e-mail ne dobim odgovora.
Kaj lahko storim? Ali bi se splačalo sprožiti pravni postopek? Ali obstajajo kakšne druge alternative? Kakšna bi bila cena tožbe in okviren čas v katerem se bi tožba razrešila? Kaj bi se zgodilo v primeru če tožbo izgubim?
Lep pozdrav.
Vprašano 13 oktober 2022, 9:21
Matej
Matej

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 1

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

0
Pozdravljeni,
 
Hvala za vaše vprašanje.
 
Prva stvar, ki jo lahko naredite je, da pregleda splošne pogoje poslovanja prodajalca / trgovca, če je slučjno določen postopek reševanja reklamacij in postopek reševanja morebitnih sporovo, npr. s potrošniško mediacijo. Lahko se tudi zgodi, da je v splošnih pogojih tak postopek izrecno izključen.
 
Če v splošnih pogojih ni posebej določeno, vam zares preostane zgolj sodna pot. Seveda je pred to priporočljivo poslat odvetniški opomin, saj se včasih nasprotna stran na to odzove. Vendar, strošek tovrsntega opomina vas bo na trgu stal med 100 in 150 EUR + DDV, ni pa nobenega zagotovila, da bo sledil pozitiven odziv trgovine.
 
V kolikor tega ni, vam preostane samo sodni postopek (alternative temu so samo razni medijski / socialni pritiski, kar pa presega pravno področje).
 
V vašem primeru bi šlo za spor majhne vrednosti, ki naj bi se razrešil hitreje od običnih sporov, saj razen izjemoma, ni sodne obravnave zadeve. Torej, v roku od 6 do 12 mesecev, odvisno od pristojnega sodišča. 
 
V primeru, da v tožbi uspete, vam nasprotna stran povrne odvetniške stroške obračunane po Odvetniški tarifi. V primeru neušeha, ste vi dolžni povrniti stroške nasprotne strani.
 
Glede stroškov pa je odvisno od tega, kako bi se z odvetnikom dogovorili za obračunavanje odvetniških stroškov, torej ali po Odvetniški tarifi ali po urni postavki. Tukaj več o tem, kako odvetniki obračunavajo svoje storitve: https://www.iurall.com/kako-odvetniki-obracunavajo-svoje-storitve/
 
Vendar, glede na vrednost predmeta, se postavlja vprašanje če stroški in časovnica odtehtajo sodni postopek. Morda, če bi želeli poizkusiti z opominom? Pri čemer vam stroška opomina najverjetneje ne bi nihče povrnil.
 
Upam, da sem odgovoril na vsa vprašanja sicer ostajam na voljo.
 
Srečno,
Odgovorjeno 14 oktober 2022, 16:26
Matej
Primož Rojac, LL.M.
Pravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.