Virgil Iurall
Nazaj na vprašanja

Zemljiško knjižni vpis

Družinsko pravo
Vprašano pred 8 meseci
Z možem sva kupila stanovanje za katero  sem prispevala 2/3 kupnine in tako sva se v deležih tudi vpisala v zemljiško knjigo. Kolikšna je teža zemljiško knjižnega vpisa v primeru delitve skupnega premoženja? 
Vprašano 06 julij 2022, 0:08
Marija
Marija

Komentarji na vprašanje

Komentarji služijo za dodatna pojasnila/vprašanja glede samega vprašanja.

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.

Št. odgovorov: 1

Na vprašanja lahko odgovarjajo samo pravniki, ki so bili preverjeni s strani Virgila.

0
Spoštovani,
 
vse  premoženje in premoženjske pravice, ki so bile pridobljene z delom ali odplačno med trajanjem partnerske zveze se štejejo za skupno premoženje. Šteje se, da je vsak od partnerjev lastnik do polovice, ne glede na vpis v ZK. Partnerja pa lahko dogovorita tudi za drugačen premoženjski režim, tako v času trajanja skupnosti kot pri prenehanju.  Natačneje si lahko preberete v 10. poglavju Družinskega zakonika: .
 
V primeru spora pri delitvi skupnega premoženja, kolikšen je delež vsakega zakonca na skupnem premoženju, upošteva sodišče vse okoliščine primera, ne zgolj dohodke vsakega od zakoncev, ampak npr. tudi pomoč, ki jo zakonec daje drugemu zakoncu, varstvo in vzgojo otrok, opravljanje gospodinjskih del, skrb za dom in družino, za ohranitev premoženja ter vsako drugo obliko dela in sodelovanja pri upravljanju, ohranitvi in povečanju skupnega premoženja.
 
 Lep pozdrav! 
Odgovorjeno 06 julij 2022, 11:13
Marija
Kristjan Bezgovšek, mag. prava
Pravnik

Komentarji

V kolikor želite objaviti komentar, se je potrebno prijaviti oz. registrirati.