Virgil Iurall

Imate pravno vprašanje?

Presoja vašega pravnega položaja

Vprašajte Virgila

Pravna vprašanja

Upravno pravo
1

Prekoračitev hitrosti

Spoštovani,Zopet se obračam na Vas, zadeva pa je sledeča,v mesecu juliju sem dobil od mestnega redarstva globo za prehitro vožnjo z službenim vozilom.Globo sem poravnal, kljub temu, da takrat nisem bil v službi..Danes pa sem zopet prejel položnico, prav tako za mesec julij, z precej višjo globo in tudi kazenskimi točkami.Ampak ta prekršek je bil pred tem poslan že mojemu sodelavcu-isti, ista ulica ista globa isti avto.Zanima me ali lahko kakorkoli to izpodbijam in dosežem oprostitev.Ker namreč isti prekršek ne morejo ponovno pošiljat-so dejali na mestnem redarstvu. Napako so pa naredili že v začetku na podjetju, ker so poslali napačne podatke o tem, kdo je bil kdaj v službi.Prosim za pomoč.HvalaUroš
Upravno pravo
Uroš vprašal pred 3 meseci
1

nov rojstni list

Vprašanje: Smo tričlanska družina (hči je mladoletna, stara 16 let), državljanstvo je Rusija, Romunija. Kupila sta hišo v vasi Gačani (Murska Sobota). Za moža in ženo ni ostalo nobenih vprašanj, po hčerki pa je prišlo do težave. Zagotovili smo notarsko overjen prevod rojstnega lista hčerke, izdanega v Romuniji leta 2018 ob pridobitvi državljanstva. Vendar je uradnik zahteval nov rojstni list, izdan med 22. 1. in 30. 7. 2022.Z uradnikom smo komunicirali prek našega agenta po nakupu hiše in morda smo narobe razumeli zahtevo uradnika. Kako legitimna je ta zahteva in kako jo izpolniti? Ne razumemo, da se rojstni list izda enkrat v življenju, po rojstvu ali ob pridobitvi drugega državljanstva (kot pri nas).
Upravno pravo
Gennadii vprašal pred 4 meseci
3

Šola

Moj otrok bo v šolskem letu 2022/23 obiskoval 6. razred osnovne šole. Na šoli, kateri je vpisan, v šestem razredu med seboj premešajo učence, ker se pridružijo tudi učenci iz podružnične šole.  Dodeljen je bil v razred, v kateremu nima nikogar od sošolcev s katerimi se je dobro razumel, sedaj se je moj otrok zaprl vase, samo razmišlja, si ne želi v šolo, motivacija mu pada, kljub temu, da je odličen in vzoren učenec, imel je interes za šolo, sedaj pa si v šolo sploh ne želi več. Naj povem še, da je v tem razredu tudi učenec, ki pa ne daje dobrega vpliva na mojega otroka, je vsiljiv  do mojega sina, kar pa mojemu sinu ni všeč. Na šolo, ki jo obiskuje sem pisala, predstavila problem, bila sem tudi na pogovoru, vendar sem začutila, da me ne želijo poslušati.... svojega sina bi prestavila v drugi oddelek, kjer se bo bolje počutil, ampak od šole nisem dobila pravega odgovora oziroma dobili smo samo prepričevanja s strani šole, da tako pač je... Kaj storiti? Vem da se sin ne bo počutil dobro v razredu, ob sebi si želi imeti nekoga, ki mu zaupa, s katerim se res odlično razume, sin na šoli ne povzroča nobenih težav.  Prosim za nasvet, kako še lahko apeliram na šolo, kaj se da storiti, da šola pristane na to, da se mojega sina prestavi v drugi oddelek, se pred začetkom novega šolskega leta.Hvala in lep pozdrav.
Upravno pravo
Maja vprašal pred 5 meseci
1

Ocenjevanje znanja v srednji šoli med izostankom oz. boleznijo.

Moj sin obiskuje splošno gimnazijo. Na dan ko je njegov razred pisal kontrolno nalogo iz matematike je bil bolan oz. je izostal od pouka, a je vseeno prišel tisto uro pisati kontrolno nalogo. Iz preteklosti vem, da se v tem primeru takšna kontrolna naloga ni smela oceniti. Problem je v tem, da ta ocena vpliva na njegovo končno oceno in ne vem če jo po trenutnem pravilniku lahko izpodbijam. Prav tako me zanima če lahko učitelj po svoji odločitvi pisno ocenjuje dijake manj kot 14 dni pred konferenco po aktualnem pravilniku.
Upravno pravo
Jernej vprašal pred 5 meseci
1

Izbris iz OPPN-ja

Pozdravljeni,na občini so našo (legalno grajeno, z vsemi priključki) hišo med pripravo OPPN-ja 2012 "izbrisali" in sedaj imamo težave pri pridobivanju dovoljenj za nadaljno gradnjo.Zanima me katero področje prava se ukvarja z dotičnimi zadevami? Civilno pravo?In zanima me še, ali lahko občina predčasno doda aneks k OPN-ju (kjer bi popravili svojo napako) ali je nujno potrebno čakati do sprejema novega OPPN-ja.LP
Upravno pravo
Blaz vprašal pred 6 meseci
3

Naslov prebivalisce

Pozdravljeni, Pre 2 tedna sem presao v drugo stanovanje in na enoti so mi rekli da se ne morem prijaviti ker ze na temu naslovu majo 3 stalna prebivalisca. Ko sem poklical agenciju so mi rekli da bodo prvo ugotovili kdo je prijavljen pa bodo zrihtali. In jutri so mi rekli da ze znajo kdo je in da so im poslali mejl ker so ti ljudje sli v Poljsko. Ampak je slo ze kaksnih 15 dni in se nic ni desilo. Se hujsa tezava je ker mi lastnik iz starog stanovanja noce dati varscinu ker pravi da se jaz nocem prijaviti oz. odjaviti. Do mene sploh ni in ne vem kaj naj da nardim. Hvala unapred in lp.  
Upravno pravo
Đorđe vprašal pred 7 meseci
1

Potovanje otroka v tujino brez staršev

7-letna hči odpotuje z babico na počitnice z letalom in sicer v Kanado. Ali potrebuje za pot kakšno pooblastilo od staršev in kakšno? Hvala za odgovor
Upravno pravo
Milka vprašal pred 7 meseci
1

(Ne)obveznost sprehajanja psa na povodcu

Kaksne pravne ukrepe ima na voljo sprehajalec, ki mu skoraj vsakodnevno krizajo pot stirje (4) nepredvidljivi psi lastnika sovascana, ki mu je malo mar za pripenjanje psov pri sprehodu po gozdu?
Upravno pravo
a vprašal pred 8 meseci
1

Otrok na sovoznikovem sedežu

Pozdravljeni! Iščem predpis koliko mora biti star otrok, da lahko sedi na sovoznikovem sedežu. Včasih je bilo 12 let, zdaj pa ne najdem podatka?Hvala za odgovor.
Upravno pravo
Milka vprašal pred 8 meseci
5

grožnja s pogojno izključitvijo

Spoštovani,potrebujem pravni nasvet. Prejšni teden (v petek) sem skupaj s skupino prijateljev splezal na šolsko streho. Pri tem dejanju sta dva od prisotnih pri sebi imela tudi pločevinko piva. Vse to so opazili zaposleni šole ter nam takoj ukazali, da streho zapustimo, kar smo nemudma tudi storili. Ravnatelj nam je sicer zatrdil, da se samo hitro poberemo iz šole a sem danes izvedel, da namerava odrediti ukrep: pogojna izključitev. Vse to je povsem razumljivo glede na težo naših dejanj (posedovanje alkohola, ogrožanje lastnega zdravja/življenja) a je v Pravilniku o vgojnem delovanju šole in izrekanju vzgojnih ukrepov jasno zapisano: "Vzgojni ukrepi se lahko izrečejo za kršitve, ki jih dijak stori v času šolskih obveznosti.”(prilagam v prilogi). Ker je bil prejšni petek zadnji dan maturantov na šoli je zaradi ceremonij pouk po drugi uri za vse dijake odpadel, kar so nam jasno sporočili po eAsistentu. Zanima me torej, če šola sme v tem primeru odrediti navedeno kazen oziroma ali lahko odredi kakršnokoli kazen? Najlepša hvala za vaš odgovorhttp://www.gimkr.si/scripts/download.php?file=/data/upload/Pravilnik_o_vzgojnem_delovanju_sole_in_izrekanju_vzgojnih_ukrepov_2020.pdf
Upravno pravo
Štefan vprašal pred 8 meseci